100. yılda ÇYDD KOCATEPE’de

Büyük Taaruzun 100.yıl kutlamaları iki etaplı başladı. İlki Cumhuriyet kazanımlarının kara kutusu niteliğinde Konya Akşehir’de, 20 Ağustos 2022 tarihinde Cumhuriyet Anıtında saygı duruşu, İstiklal Marşı, çelenk ve ÇYDD Akşehir Şb Bşk Bengü Semersatan ve Genel Başkan Prof.Dr.Ayşe Yüksel’in konuşması ile başladı.

100_y%C4%B1l%20hat%C4%B1ra%20orman%C4%B1nda.JPG


AY’IN ALTINDAN KAĞNILAR GİDİYORDU KONYA’DAN AFYON’A DOĞRU

Çağdaş Yaşam Ailesi, dokuz ay on gün süren mücadelenin Batı Cephesi Karargâhlığına ev sahipliği yapılan Konya Akşehir’de buluştu. Her şeyin planlandığı nokta da büyük düşün insanı Nasreddin Hoca’nın dediği gibi “Dünyanın ortası Akşehir”de hem tarihi hem kültürel zenginliğimizi yeniden vurguladı. Tam yüzyıl önce 20 Ağustos 1922 tarihinde Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, komutanlarına Akşehir’den, 26 Ağustos taarruz emrini verdiği günde çağdaş gençlik ve aydınlık savaşçıları ile buradayız.

MicrosoftTeams-image%20(7).png


Prof.Dr.Ayşe Yüksel: Sevgili Akşehir, bugün ÇYDD’nin gençleri ve genç ruhlu üyeleri ve gönüllüleri ile ağırlıyorsun. Burada olmaktan çok mutluyuz. Laik, Türkiye Cumhuriyeti için çalışıyoruz ve bugünde, onun için buradayız. 2019 yılında, 19 Mayıs 1919’un, Büyük Önderimizin Samsun’a çıkışında, önceki genel başkanımız Prof.Dr.Aysel Çelikel’in başkanlığında, hepimiz oradaydık .Ne şanslıyız, bizler ve siz gençler, 100.yılı gördük .Bundan sonrada 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu, Lozan 100.yılı ve Laik Türkiye Cumhuriyetinin bir asır içinde olmasının kutlanacağı 29 Ekim 1923. Bu güzel, anlamlı günlerle bizlerde tanıklık edebildiğimiz için şanslı ve gururlu hissediyoruz. Çağdaş Gençlik, büyük önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün torunları, torun çocukları sizleri canı yürekten kucaklıyoruz, iyi ki varsınız, Türkiye’nin geleceğisiniz. Her konuda ne kadar büyük strateji uzmanı olduğunu bildiğimiz ATA’mız, bu ülkeyi laik Türkiye Cumhuriyeti’ni siz gençlere emanet ederek, ne kadar doğru yapmış bizde ondan öğrendiklerimiz ile yolumuza devam ederken Çağdaş Yaşamın 119 Şubesini sizlere emanet ediyoruz. Bu derneğin geleceği sizsiniz. Bugün şubelerimiz; Ankara, Kırklareli,Sakarya,İzmir,Manavgat, Afyon ve birçok yerden aramızdalar her birine yürekten şükranlarımızı sunuyoruz. Genel Merkez olarak ben ve yönetim kurulu olarak şubelerimizin baş tacı olduğunu biliyoruz. Çağdaş Yaşam Destekleme Derneği, bugün herkesin umudu oldu ise bu siz şubelerimizin sayesindedir. Laik, Türkiye Cumhuriyeti’ne güden yolda, Kurtuluş Savaşında Batı Cephesinin önemli karargahı olan Akşehir’deyiz. Atamız, kimselere duyurmadan çok büyük bir strateji ile 20 Ağustos’da Akşehir’e gelmiş. Afyon’dan Şuhud’dan Kocatepe’ye giden zaferi planlamış. Batı Cephesi Karargahı, tam 9 ay 10 gün görev yapmış, biliyorsunuz ben sağlıkçıyım, biz gebelik dönemini tanımladığımız işte o süre de Bebek doğar, ATATÜRK yeni bir Cumhuriyet doğuyor diyerek, kanaatimce doğaya uygun bu kararı almıştır. Işık içinde uyusun ATAMIZ, ve mücadele ettiği arkadaşları canla başla, kanı ile çalışmış. Bütün emperyalist güçlere karşı duruş işte soldaki kalp, inanç eksilmeyince netice de belli oluyor. Umudunu hiç kaybetmeden olmazı oldurmuş. Şimdi cep telefonlarımız var, her şeyin kolaylığı var ya o günlerde Atamız, Ankara’dan buralara ne zorluklarla geldi. Onun yaşadığı zorluklar yanında bizim yaşadığımız zorlukların hiçbir önemi yok. 25Ağustos’u, 26 Ağustos’a bağlayan o müthiş geceyi, analım istedik. Akşehir’den Afyonkarahisar’a bugünü gerçekleştirdik.

DSC00108.JPG


ATAM, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak gençleri ve genç hisseden yetişkinleri ile sana söz veriyoruz.And olsun ki Laik Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacak! Biz, var oldukça yaşatacağız. Atamız, silah arkadaşları bunca zorluklar ile kazanılmış Cumhuriyet’ten, biz nasıl vazgeçeriz? Asla! Asla, vazgeçmeyeceğiz! Türkan Hocam, sende bizi izliyorsun ve ne kadar mutlusun.”

Program Akşehir eski belediye başkanı Nuri Köksal’ın katılımı ile devam etti ve ardından şehrin tarihi yerleri, başta Batı Cephesi Etnografya Müzesi (26 Ağustos 1922 sabahı taaruz emrinin verildiği yer) gezildikten sonra akşam üstü, ÇYDD BÜYÜK TAARUZ 100.YIL ANI ORMANI fidan dikime geçildikten sonra Afyonkarahisar’a doğru yola çıkıldı.

DSC00116.JPG


AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar’da Cumhuriyet Anıtına çelenk konumu ardından yola çıkıldı. Bu anıt Emperyalist güçlere karşı Türk Milletinin tüm yokluklara karşı nasıl başarılı olduğunu gösteriyor.

Daha sonra Zafere Giden Yolun Öyküsü, bölümünde Şuhud, Büyük Taarruz karargah Atatürk Evi gezisi. “23 numaralı cephe emri, 93 numaralı emir ve saat 10.30 sularında hareketle cephe, Kocatepe.”

Zafer yolunda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün durduğu, içtiği suyun olduğu yerde mola verilerek yola devam edildi.

ÇYDD Afyonkarahisar Şb öğrencisi, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın, Mustafa Kemal’in Kağnısı şiirini okuduktan sonra Kocatepe’ye, Büyük Zafer yürüyüşüne geçildi.

İnanılmaz, anlatılamaz güzellikte insanın, hem onur hem gözyaşına boğulduğu anları, 100.yılın coşkusu içinde yaşadık. Çelenk taktımi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından, Prof.Dr. Ayşe Yüksel konuşması, anlatımlar, ve Gazi Mustafa Kemal anıtına doğru arzu edenlerle rehber eşliğinde dans gösterisi yapıldı. Programa Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp’de sonradan iştirak etti.

Kocatepe yürüyüşünün ardından, Yüzbaşı Agah şehitliğine, geçildi burada ÇYDD’li gençler Atatürk’ün Gençliğe hitabesini ve Gençliğin Atatürk’e cevabını okudu. Ardından Büyük Taaruz Şehitliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca gelmiş geçmiş tüm kuruluşların anlatıldığı ve Kurtuluş Savaşı mücadelemizin kısa bir film şeklinde anlatıldığı, İstiklal Tanıtım Merkezi, gezildikten sonra yemek molası ardından dönüş yoluna geçildi.
 
Üst Alt